lørdag den 3. november 2012

Sådan tackler du dine kræsne børn


"Adrr, det kan jeg ikke lide!" En kendt sætning mange forældre oplever når broccoli eller andre grøntsager bliver serveret for deres børn. Det er tit den kamp, man som forældre må tage op med skrig og skrål og stiller sig selv det spørgsmål - hvad skal man gøre, når ens børn ikke engang vil smage på maden?

Hvert barn har forskellige smagspræferencer, der ændre sig igennem årene og især i barndommen. Årsagen til at være kræsen, kan skyldes negative oplevelser i forbindelse med den mad de ikke kan lide. Det kan både være lugten af fisk, konsistensen af blomkål eller udseendet af blåskimmelost. Faktorer der intet har med smagen at gøre. Hjernen skal omprogrammeres, da vores hjerner er gode til at opfange negative oplevelser frem for de gode. En ubevidst del af hjernen der fortæller dig at fisk "smager" dårligt, hvis man har haft en dårlig oplevelse med at fisken. Det kunne være at få et fiskeben i munden. 
Her skal hjernen omprogrammeres, ved at udsætte den for dets kræsenhed via. syn, duft og til sidst smagen. Det er vigtigt at der ikke bliver forsaget tvang, da man faktisk mener at et barn skal opleve og smage en ting, helt op til 15 gange, før de beslutter, om de kan lide den. 

Forældrenes ansvar!

Det er forældrenes ansvar at belære sit barn til ikke kun at spise slik, lyst brød, umættede fedt og kuldhydrater. Da kroppen har brug for vigtige næringsenzymer, så den fungere på rigtig vis. Kræsne børn kan tit skyldes forædrenes måde at agere på. Hvis at barnet står og skriger og skråler i netto om en slikpose den ikke må få, er den nemmeste løsning at få barnet til at holde mund på, give den hvad den peger på. Eller at man til aftensmad servere en hurtig og nem løsning - færdiglavet mad (usundt mad). Det handler om at tage ansvar som forældre og sætte nogle konsekvenser og regler for barnet. Barnet kan ofte slet ikke tage ansvar eller forholde sig til sin egen mad, hvis det er små børn og her er det forældrene der skal tage lederskab ved måltiderne. "Der bliver serveret det, der bliver serveret" og ikke to forskellige retter mad. Hvis ikke barnet vil have det, så får han/hun ikke noget at spise, slut. Det vil medfører at man som barn for forståelsen af, hvem der bestemmer og om man er sulten eller bare gerne vil prøve ens forældres grænser af. Særbehandling og forkælelse. De får noget de ikke brokker sig over og forældrene slipper for diskusionerne, skrig og skrål. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar