torsdag den 8. november 2012

Opfattelsen af kræsen

Børns opfattelse:
De bryder sig ikke om smagen, lugten eller udseendet til det "ukendte". De prøver grænserne af hos deres forældre i en ung alder. "Hvad sker der hvis jeg ikke spiser det, får jeg min vilje?" 

Forældres opfattelse
Deres opfattelse af at være kræsen er, at de finder barnet besværligt, urokkelig og umulig. Vil man tage kampen op og ikke give barnet dets vilje og lære at man bliver nød til at spise det der bliver serveret frem for at give barnet dets vilje, få hvad han/hun vil have og i sidste ende lave flere retter til aftensmad. Nogle forældre mener det er forældrenes egen skyld og nogle forældre vil ikke kunne forstå hvorfor deres børn er kræsne - "hvad skal jeg gøre, han/hun vil ikke spise kogte gulerødder, er det noget galt?". 

Vores opfattelse
Vi mener det er forældrenes ansvar for at danne og lære deres børn forskellige smagsindtryk. Hvis man giver efter, udvikler det sig. Så allerede fra 8 måneders-alderen er det vigtigt man giver sit barn nogle smagsoplevelser, der ikke udvikler sig negativt og i så fald ikke giver efter på dette. 

"To be or not to be" - a problem / "at være eller ikke at være"- et problem?
Det at være kræsen, om er et problem, kan diskuteres. Vi finder det først til et problem hvis det udvikler sig til et. En håndterlig situation der er under kontrol fra det ansvar der ligger på forældrene. Hvis dette ikke er under kontrol og barnet får lov til selv at bestemme og prøve sine grænser af, ved selv at bestemme, kan det blive et problem for forældrene og barnet senere hen, da smagsindtrykkende ikke er blevet prøvet af og "holdt ved lige". I Danmark er det ikke et problem at vores børn er kræsne, for det sker ikke så ofte. Det kan køre på nettet over en debat, men det er ikke sådan at vi finder det som et kæmpe problem der ikke kan løses. Og hvis det bliver for uhåndterligt for forældrene, bliver ansvaret lagt over på barnet selv og så får han/hun bare frie tøjler til selv at bestemme hvad han/hun putter i munden fremover. Det kan så fører til spiseforstyrelser eller andre diagnoser i værste tilfælde, men også kun hvis man overanalysere problemet og ulemperne ved det.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar