lørdag den 3. november 2012

10 gode råd og tips til hvordan du undgår kræsenhed:



1. Man må ikke snakke om mad med børnene, der skal ikke sættes fokus på at barnet ikke bryder sig om det. Barnet skal selv have lov til at smage på fødevaren inden man som forældre siger; "det er sundt og du bliver stor og stærk". 

2. Indføre køkkentider, så der ikke bliver et frit valg til hvad barnet må spise efter egen bestemmelse, alle tider på døgnet. Der bliver serveret faste mad tider. Hvis barnet kommer og siger, at han/hun er sulten, efter maden er væk fra bordet, skal han/hun ikke have noget. Der må gerne serveres lidt frugt, men sig kærligt til barnet at køkkenet er lukket og næste gang bliver morgenmad. 
3. Sidde minimum 20 min. ved bordet, når der bliver spist. Sammen som familie og snakker og f.eks. hvordan dagen er gået. Kun mad er ikke tilladt at snakke om. Mobiler, radio, tv eller lign. forstyrrelse apparater skal være slukket, så barnet ikke får nysgerrighed på dette. Samtaler om hvordan dagen har været eller andet, fjerner også tit fokus fra maden og de diskussioner der kan opstå under middagsbordet. 
4. Fast slik dag. Det kan være kun i weekenden eller kun om fredagen eller fødselsdage. Så kan barnet glæde sig til noget i stedet for at få fristelsen af det er til rådighed i stedet for noget andet. 
5. Lad børnene selv øse op på deres tallerken, så de også kan få den følelse af de store nok til selv at prøve og at det ikke bare bliver en ret mad der bliver øset op på tallerknen - og værsgo' at spis!. 
6. Undgå at lave flere retter mad, hvis nogle i familien ikke bryder sig om det. Der bliver serveret én ret og hvis barnet får lov med tiden til selv at bestemme hvad den vil have, så kommer du til at ende som forældre, at lave to retter mad hver aften. Samme mad til forældre og børn. Hvis børnene ikke vil spise det, der bliver serveret og de begynder at skrige, så forsøg at ignorere det, selvom det kan være frustrerende. Hvis de er sultne, skal de nok spise. 

7. Tal ikke negativt om maden. Kommentarer som; "du skal smage", skaber dårlig stemning. 

8. Spis hel mad. Lad vær med at blende maden, så man ikke kan se hvad det er. Børn allerede fra det er 8 måneder, kan man som forældre begynde at vise madens struktur og introducere det for barnet. Adskil maden ligeledes. Børn kan godt lide at maden ligger adskilt på tallerkenen. 

9. Begynd i en tidlig alder, at servere maden for dem. Som sagt allerede fra 8 års alderen, kan de få fast fødevarer og ikke flydende som mos. Det er i den alder de er mest nysgerrige og propper alt i munden for at smage på det. Hvis man introducere maden for dem i en tidlig alder af deres barndom, vil de få hurtigere kendskab til maden. Hvis man først gør dette i en sen alder af deres barndom, vil de finde maden ugenkendelig og tænke hvad det er de får serveret og skal smage på. 

10. Gør maden til en leg. Gør det indbydende og spændende at se på. Skær gulerødderne og agurkerne ud, og server evt. en dip til. Det finder børnene interessant fordi det knaser og er lækkert. Skær ligeledes frugten ud, så det er lige til at proppe i munden for barnet. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar